Daha fazla içerik ↓
map

Waterford Kamhlaba UWC

Mbabane, Svaziland

600 öğrenci
11 - 20 yaş arasında

Kuruluş

1963

3 March 2017

Afrika’nın güneyinde bulunan Waterford Kamhlaba UWC, 1963 yılında Güney Afrika’daki ayrımcı ve eşit olmayan eğitim sistemlerine bir tepki olarak kuruldu. Okulun bugün yer aldığı arazi aslen “Waterford Park Mülkiyesi” adı verilen bir çiftlikti. Eski Swaziland Kralı Sobhuza II, 1967’de okulu ziyaret ettiğinde okula “Kamhlaba” adını verdi. Siswati dilinde hem “dünyadan”, “dünya temsili” hem de “topraktan” anlamlarına gelen “Kamhlaba” kelimesi renk, ırk, din ayrımı olmadan herkesin eşit olduğunu sembolize eder. Tüm UWC okullarından farklı olarak Waterford Kamhlaba’da akademik yıl Ocak’tan Kasım’a kadar sürer ve her yıl 3 dönemden oluşur.

Üç Özgün Özelliği

 

  • Yerel otoritelerle güçlü ilişkiler: Okul, gönüllü çalışma programları sayesinde, mülteci kampı, çocuk bakım merkezleri, hayvan barınakları, SOS köyü gibi pek çok yerel kurumla güçlü ilişkilere sahip.
  •  Waterford Kamhlaba Afrika kıtasındaki tek UWC: Okulu, Afrika kıtasında UWC idealleri ve misyonu için bir elçi konumuna getirmiştir ve kurulduğundan beri okul Afrika kıtasında değişim yaratan geniş ve önemli bir kesimi eğitmiştir.
  • Güney Afrika’nın ilk çok ırklı okulu: Afrika’nın Güneyinde ilk çok ırklı okul olarak bilinen Wateford Kamhlaba, bir zamanlar Güney Afrika’da var olan ırkçı ayrılıkçı sisteme bir tepki olarak kurulmuştu. O zaman ki rejim, farklı ırkların aynı okulda eğitim görmesine izin vermiyordu. Afrika’nın ve tüm dünyanın her yerinden öğrencilere ev sahipliği yapmasıyla bölgede yarattığı devrim ve çeşitliliği benimseyen tarihi, Waterford Kamhlaba’nın doğasına derinden işlenmiştir ve bugünkü değerlerinin temelinde yer alır.
Sınıf İçinde 

Waterford Kamhlaba üç farklı seviyede eğitim vermektedir:

-       11-14 yaşları arasında Form 1-3 ilkokul sınıfları

-       14-16 yaşları arasında Cambridge Üniversitesi’nin IGCSE Programı’nın okutulduğu Form 4-5 ortaokul sınıfları

-       16-20 yaşları arasında IB Programı sınıfları  International Baccalaureate Diploma Program (IBDP)

Form 5’i bitiren öğrenciler, doğrudan IB Programı’na geçiş yapamaz, öncelikle bir başvuru sürecinden geçmek zorundadır.IB Programı’nın öğrencileri çoğunlukla dünya’nın pek çok ülkesinde bulunan Milli Komitelerden seçilerek gelen öğrencilerden oluşur. IB Programı içindeki standart derslerin yanı sıra, okul aynı zamanda Siswati, Fransızca, İspanyolca, Antropoloji, Psikoloji, İşletme (Business), Müzik ve Tiyatro gibi ek derslerden de seçim yapabilir.

Sınıf Dışında 

Waterford Kamhlaba spor alanında en çok dalda etkinlik sunan UWC olarak bilinmektedir. Okulun kapalı spor salonu ve açık yüzme havuzunun yanı sıra, kampüsün merkezinde bulunan devasa çim sahada her gün okul sonrası spor etkinlikleri yapılmaktadır. Bunların içinde atletizm, badminton, basketbol, kriket (cricket), hokey, netball, rugby, futbol, softball, squash, yüzme, voleybol ve tenis yer alır.Okulun sunduğu diğer etkinliklerin içinde, kamp, tırmanma, binicilik, kayaking (kano), koşuculuk yer alıyor. Ayrıca, içinde drama ve müziğin de yer aldığı pek çok çeşitli sanat kulübü ve topluluğu hem öğrenciler hem de öğretmenler tarafında organize edilmektedir.1979’dan beri süre gelen sosyal sorumluluk  programı, IB programının şartlarından biridir ve okul hayatının da esaslarından biri haline gelmiştir.Düzenli olarak haftada 2 saat yapılan sosyal sorumluluk projeleri kapsamında öğrenciler, yerel bir hastanede, engelliler merkezinde, yerel okullarda veya anaokullarında, ve hatta geri dönüşüm programı gibi çevresel bilinçlendirme programlarında yer alabilir.

Kampüs ve Olanaklar 

Ekukhuleni (“büyüme yeri”) yurtlarında ilkokul Form 1,2,3 sınıflarından 80 öğrenci, Esiveni (“ulusun insanları”) yurtlarında Form 4-5 sınıflarından 110 öğrenci kalmaktadır. Emhlabeni (“dünyanın insanları”)’da 130 ve Elangeni (“güneşin doğduğu yer”) yurtlarında  68 civarında IB öğrencisi tek veya paylaşımlı odalarda konaklamaktadır. Yurtlarda kız ve erkekler için ayrı bölümler yer alır. Arada bulunan ortak odada müzik sistemi, masa tenisi, TV odası, bilgisayar odası, kütüphane ve mutfak alanları bulunmaktadır. Bütün yurt genelinde erişilebilir Wi-Fi internet bağlantısı da vardır. Yurtlarda her gün bir kız bir erkek rehber olarak görev alır.

Coğrafi Konum 

Waterford Kamhlaba Svaziland’ın başkenti Mbabane’den 10-15 dakikalık araba mesafesinde bir tepenin üzerinde yer alır. Kampüs, inanılmaz bir flora ve fauna çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır. Kısa bir yürüyüş mesafesinde olan tepenin zirvesinden, okulun ve Svaziland’ın inanılmaz güzellikte manzaraları izlenebilir.

Başvuru ve Kabul 

Waterford Kamhlaba’ya üç farklı başvuru şekli  bulunmaktadır

  • Okula doğrudan başvuru
  • UWC Milli Komiteleri tarafından seçilme
  • Form 5 sınıfında IGCSE programını bitirerek başvurma (Bu programdan direk IBDP'ye devam imkanı bulunmamaktadır)

Daha fazla bilgi için:

 

İletişim


Waterford Kamhlaba UWCSA
P.O. Box 52
Mbabane H100, Swaziland

18 Dünya çapındaki okullarımız